kontakt telefon: +385(0)32 439 598

Nušićevci proslavili 65 godina postojanja

kud-2016

U Borovu je u subotu, 3. decembra održan godišnji koncert KUD-a “Branislav Nušić”, kojim je ovo društvo obeležilo 65 godina postojanja i 20 godina od obnavljanja rada. Kroz Kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” iz Borova prošlo je na hiljade članova, a samo u proteklih 20 godina imali su više od 800 nastupa, ističe predsednik društva Rado Bosić.

Borovskoj publici predstavili su se i veterani folklora Jela i Radoslav Vujković, koji su članovi društva od 50-ih godina prošlog veka. Današnja deca i omladina imaju sve uslove za rad, rekla je u izjavi za Radio Borovo 76-godišnja Jela Vujković, prisećajući se početaka rada društva, kada se na gostovanja putovalo kamionima s ceradom, a preko Dunava i čamcima. Program satkan od narodnih igara, pesama i glume, vođen je kroz zamišljeni intervju s Branislavom Nušićem, po tekstu i u režiji Mile Landup, voditeljke dramske sekcije. Slavnog srpskog komediografa “oživeo” je poznati daljski humorista Dragoljub Ocic – Truljo.

Dramska sekcija predstavila se i odlomkom iz Nušićeve komedije “Gospođa ministarka” i igrokazom “Slikar”, takođe u režiji Mile Landup. Folklorna sekcija izabrala je za svoje predstavljanje “Bunjevačko kolo” te igre i pesme iz Slavonije, Šumadije, Pčinje, Levča i Resave. Publici se predstavila i tamburaška sekcija s vokalnim solistima. Na koncertu u školskoj, sportskoj dvorani u Borovu izložen je i deo radova likovne sekcije.

Danas Kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” iz Borova ima 148 članova, s kojima je rad organizovan u četiri sekcije. Najbrojnija je folklorna s 110 članova svih uzrasta, od najmlađe dečje grupe do veterana, koje vode umetnički rukovodilac Zoran Abadžić i Milica Ostojić.
Voditelj tamburaške sekcije je Dušan Latas, a likovne Boško Popović.

Društvo je pokretač i organizor već tradicionalnih manifestacija, Međunarodnog festivala folklora, Međunarodne likovne kolonije, a do ove godine uspešno je organizovalo i Međunarodnu borovsku fišijadu, popularno takmičenje u kuvanju fiša za “Zlatni kotlić Borova”.

Jubilej Nušićevcima čestitao je, ispred generalnog pokrovitelja Opštine Borovo, načelnik Zoran Baćanović. Predsedniku društva Radi Bosiću uručio je prigodan dar, zastavu društva, da je s ponosom pronose širom Hrvatske i sveta.

U okviru obeležavanja 65 godina postojanja, u Galeriji OŠ Borovo postavljena je i prigodna izložba na kojoj su izloženi pehari, medalje, diplome i zahvalnice, koje je jedno od naših najtrofejnijih društava osvojilo na brojnim takmičenjima, među kojima posebno mesto zauzimaju medalje osvojene na Evropskim smotrama folklora srpske dijaspore i Srba iz regiona.

Prijavi se

OPĆINA BOROVO

GLAVNA 3, 32 227 BOROVO
tel: +385 (0)32 439-598,
fax: +385 (0)32 439-601,
e-mail: borovo@opcina-borovo.hr
OIB: 02417916452
HR6825000091802900006
Skip to content