kontakt telefon: +385(0)32 439 598

Održana 1. redovna sednica Opštinskog veća opštine Borovo

Nakon lokalnih izbora i konstitutivne sednice Opštinskog veća opštine Borovo, sinoć je održana 1. redovna sednica ovog predstavničkog tela. Na početku sednice zakletvu su položili izabrani načelnik Zoran Baćanović i njegov zamenik Duško Drobić, a potom i većnik Danko Nikolić, koji nije prisustvovao konstitutivnoj sednici 7. juna. Ni konstitutivnoj ni 1. redovnoj sednici Opštinskog veća nije prisustvovao nezavisni većnik Željko Lukić, koji bi zakletvu trebao položiti na sledećoj sednici. Podsetimo, Opštinsko veće opštine Borovo u ovom sazivu ima 16 članova, a najveći broj većničkih mandata, ukupno 13, na proteklim lokalnim izborima osvojila je Samostalna demokratska srpska stranka. Prema odluci Izvršnog odbora Opštinske organizacije SDSS-a Borovo dužnost predsednika Kluba većnika te stranke u Opštinskom veću obavl jaće Dušan Latas.

Većnici su na 1. redovnoj sednici većinom glasova doneli Odluku o osnivanju radnih tela i imenovanju članova radnih tela. Na čelu Komisije za društvene delatnosti, sport i omladinu biće Marina Nedić, a članovi su Saša Ostojić i Dragana Bošnjak. Predsednik Komisije za poljoprivredu i procenu štete od elementarnih nepogoda biće Slavoljub Lazić, a članovi komisije su: Branko Perišić i Zvonko Hil. Osnovana je i Komisija za finansije i budžet, na čijem je čelu Petar Božunović, a članovi su Srđan Jeremić i Lazar Bosić. Predsednica Komisije za zaštitu potrošača i socijalna pitanja biće Sandra Janjić, a članovi Milica Popadić i Željko Lukić. Na čelu Komisije za privredu i ekonomski razvoj biće Rajko Lukić, a članovi komisije su: Milijana Jeremić i Brankica Marković.

Za članove Skupštine Zajedničkog veća opština imenovani su Srđan Jeremić i Dušan Latas.
Na 1. redovnoj sednici Opštinskog veća opštine Borovo u novom sazivu, usvojena je i Odluka o lokalnim porezima Opštine Borovo. Ovom Odlukom utvrđuju se vrste poreza Opštine Borovo, obveznici plaćanja, porezna stopa i osnovica, stope i visina poreza i drugi odgovarajući elementi za njihov obračun te način obračuna i način plaćanja poreza u skladu sa Zakonom o lokalnim porezima.
Porezi opštine Borovo su: prirez porezu na dohodak, porez na potrošnju, porez na kuću za odmor i porez na korištenje javnih površina. Opština Borovo dužna je uvesti i naplaćivati porez na nekretnine koje se nalaze na području opštine Borovo. Posebnom odlukom Opštinskog veća urediće se sva pitanja u vezi utvrđivanja i naplate poreza na nekretnine na području opštine Borovo. Odluka o tome doneće se najkasnije do 30. novembra ove godine, a primenjuje se od 1. januara 2018. godine.
Opštinsko veće opštine Borovo usvojilo je i Odluku o utvrđivanju merila i načinu korištenja sredstava za podsticajni razvoj poljoprivrede na području opštine Borovo.
U cilju podsticanja razvoja poljoprivrede u budžetu Opštine Borovo osiguraće se novčana sredstva za podmirenje troškova jedne analize tla u tekućoj proizvodnoj godini, svim porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima, obveznicima poreza na dodanu vrednost. Takođe, osiguraće se i sredstva za podsticanje plasteničke proizvodnje bez obzira na kulturu, ukoliko proizvođač ima plasteničku proizvodnju na minimalnoj površini od 300 kvadratnih metara i to u iznosu od hiljadu kuna na svakih 300 kvadratnih metara u jednokratnom godišnjem iznosu. Opština Borovo će sufinansirati i nabavku uređaja za merenje kvaliteta poljoprivrednih kultura i to u iznosu od 50 odsto vrednosti uređaja.
Za subvencije poljoprivrednicima u 2017. godini u budžetu opštine Borovo osigurano je 80 hiljada kuna. Za sufinansiranje nabavke uređaja za merenje kvaliteta poljoprivrednih kultura, Opština će izdvojiti iznos od približno 55 hiljada kuna, a isti iznos izdvojiće i Poljoprivredna zadruga “Brestove međe” iz Borova.
Na jučerašnjoj sednici usvojena je i odluka o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca, načinu kontrole njihovog razmnožavanja, uslovima i načinu držanja pasa te načinu postupanja sa napuštenim i izgubljenim životinjama. Za neodgovorne vlasnike propisane su novčane kazne.
Donošenje ove odluke, odnosno njeno provođenje, otvara i pitanje zapošljavanja komunalnog redara, što će biti tema rasprave u narednom periodu.
Zbog nezadovoljstva nepotpunom i nekvalitetnom sanacijom lokalnih saobraćajnica, kućnih veža i kanalske mreže, nakon izvođenja radova na izgradnji kanalizacije u Borovu, predsednik Opštinskog veća Srđan Jeremić najavio je tematsku sednicu ovog predstavničkog tela, koja bi trebala biti održana krajem ovog ili početkom idućeg meseca.

Prijavi se

OPĆINA BOROVO

GLAVNA 3, 32 227 BOROVO
tel: +385 (0)32 439-598,
fax: +385 (0)32 439-601,
e-mail: borovo@opcina-borovo.hr
OIB: 02417916452
HR6825000091802900006
Skip to content