kontakt telefon: +385(0)32 439 598

Obeležen Dan antifašističke borbe u Borovu

dan antifasista 2016

Komemorativnim skupom, kod spomenika žrtvama fašističkog terora, u Borovu je danas obeležen Dan antifašističke borbe Hrvatske.

Ispred borovskog Udruženja antifašističkih boraca i antifašista prisutne je pozdravio Siniša Rakazović, a prisutni su minutom ćutanja odali počast žrtvama fašizma. Potom su vence na spomenik položili predstavnici borovske antifašističke organizacije i Opštine Borovo.

Sećanje na 22. jun 1941. evocirao je u svom govoru predsednik borovskog Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Slobodan Landup.

Podsetio je da je na današnji dan pre 75 godina, u šumi Brezovica kod Siska, formiran Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva partizanska jedinica u Hrvatskoj i jedna od prvih u okupiranoj Evropi, koja od prvih dana svog postojanja izvodi diverzije, naročito na železnici. Na današnji dan, 22. juna 1941.godine, nacistička Nemačka je napala Sovjetski Savez,  u operaciji pod kodnim nazivom Operacija Barbarosa. Tadašnja Kraljevina Jugoslavija je, podseća Landup, bila izbrisana s karte Evrope i podeljena na deo osvojenih teritorija, koje su pripale Hiterovim saveznicima – Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Italiji, kao i kvislinškim tvorevinama – Pavelićevoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj i Nedićevoj Slobodnoj Srbiji.

“Teško je bilo u takvoj konstelaciji snaga zamisliti da će već tog dana diverzantska grupa novoformiranog odreda izvesti i prvu akciju, na pruzi Sunja-Zagreb. Bio je to glas da se narod nije mirio s okupacijom” istakao je Landup.

Na kraju svog govora izrazio je nadu da će slobodarski, antifašistički duh i tekovine narodnooslobodilačke borbe, sačuvati i buduće generacije, kao sećanje na jedno herojsko doba.

“Ovu borbu naroda, predvođenu Komunističkom partijom, ne treba veličati, jer je ona već sama po sebi velika. O tome će svedočiti čitav slobodoljubivi svet. Mi danas s ponosom nastavljamo slaviti tu epopeju, u nadi da će se ona, kroz generacije koje dolaze iza nas, pošteno vrednovati i očuvati u sećanju naroda, kao herojsko doba jedne generacije, kojoj dugujemo postojanje i sećanje u večnoj slavi. Slava svim našim borcima i žrtvama fašističkog terora!”, kazao je Landup, a prisutni uzvratili sa “Slava im!”

Uz borovske antifašiste, predstavnike opštinskih vlasti, ustanova, institucija i udruženja u našem mestu, današnjem obeležavanju Dana antifašističke borbe Hrvatske prisustvovao je i 93-godišnji Đorđe Miroslavljević, jedini pripadnik NOB-a iz Borova koji je još živ, a koji je u partizane otišao krajem avgusta 1943.godine.

izvor: R.Borovo

Prijavi se

OPĆINA BOROVO

GLAVNA 3, 32 227 BOROVO
tel: +385 (0)32 439-598,
fax: +385 (0)32 439-601,
e-mail: borovo@opcina-borovo.hr
OIB: 02417916452
HR6825000091802900006
Skip to content