kontakt telefon: +385(0)32 439 598

Investicija za budućnost

sednica opcinskog veca 30032016

Opštinsko veće opštine Borovo usvojilo je na sinoć održanoj sednici nekoliko odluka kojima opštinske vlasti žele podstaći dolazak investitora na područje opštine Borovo. Glavni uslov je da u našem mestu izgrade poslovne objekte i zaposle lokalno stanovništvo. Između ostalih, Veće je na jučerašnjoj sednici donelo i odluku o ispravku, izmenama i dopunama Odluke o komunalnoj naknadi.

– Kroz ove poslednje izmene Odluku o komunalnoj naknadi smo nadogradili i poboljšali, na način da je privlačnija novim investitorima. Sada oslobađamo plaćanja komunalne naknade na period od dve godine investitore koji će svoju registrovanu delatnost obavljati na području opštine Borovo, koji u Borovu izgrade objekte privredne namene i zaposle do tri osobe s prebivalištem na području opštine Borovo. U slučaju zapošljavanja najmanje 4-30 osoba investitori se oslobađaju plaćanja komunalne naknade na vremenski period od pet godina. Ako zaposle više od 30 osoba iz Borova oslobađaju se plaćanja komunalne naknade na vremenski period od 10 godina – pojašnjava predsednik Opštinskog veća Srđan Jeremić.

Veće je takođe usvojilo i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o komunalnom doprinosu.

– I u tom smislu smo potencijalne investitore oslobodili plaćanja komunalnog doprinosa u potpunosti, ukoliko zaposle najmanje jednu osobu koja ima prebivalište na području Borova, a u Borovu izgrade svoje poslovne objekte. Investitor iz Italije u Borovu planira da gradi bioelektranu s pogonom za proizvodnju peleta i u tom smislu želimo da mu pružimo punu podršku, budući da se radi o investiciji vrednoj preko 30 miliona evra. Nadam se da će ovaj projekat biti realizovan u planiranom roku i da ćemo u naredne dve godine u Borovu imati izgrađenu bioelektranu, pogon za proizvodnju peleta i 50 zaposlenih – kazao je u razgovoru za Radio Borovo Srđan Jeremić.

Doneta je i odluka o osnivanju prava građenja. Izvestilac po ovoj tački dnevnog reda bio je načelnik Zoran Baćanović.

– Ovom odlukom otpočet je proces izgradnje bioplinskog pogona na području opštine Borovo od strane investitora koji dolaze iz Republike Italije. Radi se o velikom i ozbiljnom projektu koji opštini Borovo može doneti puno dobrih stvari, pre svega nova radna mesta. Pre nešto više od mesec dana javili su nam se investitori koji su došli u Borovo i u razgovoru s s čelnicima opštine izložili svoj plan i iskazali nameru da u opštini Borovo izgrade bioplinski pogon. Mi smo odmah preduzeli potrebne predradnje i upoznali investitore sa stvarnim stanjem. Raspolažemo zemljišnoknjižnom česticom koju bi mogli ustupiti na korištenje pod određenim uslovima, definisanim poslednjim odlukama Opštinskog veća, među kojima je i Odluka o davanju prava građenja za firmu “Bilding Enerdži Slavonija d.o.o. 1”. Fima je u vlasništvu investitora iz Italije. Ono što je značajno za nas je da će ta firma imati sedište na području opštine Borovo i da će zapošljavati ljude iz Borova – ističe Baćanović.

Nada se da će u dogovorenim rokovima, odnosno u periodu od naredne dve godine otpočeti postupak izgradnje elektrane i da će ova investicija omogućiti nova zapošljavanja.

– Dobra stvar je što će preko Poljoprivredne zadruge “Brestove međe” ova firma obezbediti sirovinu za proizvodnju, putem OPG-ova iz Borova ili naše okoline, ukoliko u Borovu ne bude dovoljno zainteresovanih proizvođača. Taj zaokruženi proces je u skladu sa nedavno usvojenom Strategijom razvoja opštine Borovo za period do 2022. godine. On će dovesti do zapošljavanja i sve ove odluke koje su usvojene na sednici Opštinskog veća imaju za cilj da omoguće investicije u Borovo i smanjenje nezaposlenosti. Verujem da će u naredne dve godine taj pogon biti izgrađen na katastarskoj čestici u produžetku Železničke ulice, na području preduzetničke zone koja je površine 2,3 hektara. Očekujem da će taj posao biti uspešno priveden kraju i da ćemo u nadolazećem periodu imati priliku prisustvovati otvaranju savremenog pogona, snage 5 MW kakvog u našem bližem okruženju nema i zahvaljujući kojem će Borovo proizvoditi zelenu energiju i zapošljavati – priča Baćanović.

A počev od petka, 1. aprila u Borovu će u sklopu javnih radova na određeno vreme (6 meseci) biti zaposleno 7 gerontodomaćica, za pomoć u kući starim i nemoćnim osobama, najavio je na sednici Opštinskog veća opštine Borovo načelnik Zoran Baćanović. Program je finansiran od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Načelnik Baćanović je posebno istakao značaj ovog programa, koji će pored sezonskog zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih žena, unaprediti brigu o staračkim domaćinstvima u Borovu, odnosno za 50-ak korisnika ovog programa.

Načelnik Zoran Baćanović izvestio je na sednici Opštinskog veća opštine Borovo i o radovima na izgradnji kanalizacione mreže. S dolaskom proleća radovi na izgradnji kanalizacije se intenziviraju, a dosad je izgrađeno oko 6 kilometara, od predviđena 43 kilometra kanalizacione mreže, na ulasku u Borovo iz pravca Vukovara, tj. Crepuljama. Završeni su radovi u Grobljanskoj ulici, a od juče su otpočeli i radovi u Železničkoj ulici, kazao je Baćanović. On je ujedno apelovao na meštane Borova da budu strpljivi, a na izvođače da imaju razumevanja za potrebe građana. Prema ugovoru, radovi na izgradnji kanalizacione mreže u Borovu trebalo bi da završe do kraja 2017.godine.

Na sednici Opštinskog veća opštine Borovo usvojen je finansijski izveštaj Dečjeg vrtića “Zlatokosa” za 2015. te finansijski plan za 2016. s projekcijama za 2017. i 2018. godinu. Direktorica Vrtića Radmila Latas, zahvalila se osnivaču – Opštini Borovo te članovima Opštinskog veća na podršci. Ono što raduje je povećanje broja dece, koja pohađaju ovu predškolsku ustanovu, a kojih će od 1. aprila biti oko 120.

Prijavi se

OPĆINA BOROVO

GLAVNA 3, 32 227 BOROVO
tel: +385 (0)32 439-598,
fax: +385 (0)32 439-601,
e-mail: borovo@opcina-borovo.hr
OIB: 02417916452
HR6825000091802900006
Skip to content