kontakt telefon: +385(0)32 439 598

Nagrada doktorici Gereke

wpid-wp-1435333143403.jpeg

Doktorici nauka Ljiljani Gereke iz Borova, počasnoj predsednici Evropskog doma Vukovar, na jučerašnjoj prigodnoj svečanosti u Gradskom muzeju Vukovar uručen je Krst za zasluge na lenti Reda za zasluge Savezne Republike Nemačke. Ovo prestižno priznanje doktorici Gereke dodeljeno je zbog posebnih zasluga za unapređenje suživota i tolerancije te izuzetnog angažmana u sklopu dugogodišnjeg vođenja Evropskog doma Vukovar. Reč je o najvišem odlikovanju koje Nemačka dodeljuje stranim državljanima.

Odlikovanje je doktorici Gereke lično uručio Peter Fridrih, ministar za Savezno veće, evropske i međunarodne poslove nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg. Zahvalivši dobitnici priznanja na njenom angažmanu, nemački ministar je ukazao na značaj rada na pomirenju.

“Nedavni događaji u vezi spora oko uvođenja dvojezičnih latinično-ćiriličnih tabli u Vukovaru, samo dodatno ukazuju na nužni nastavak rada na pomirenju. Na pozadini vrlo kompleksne istorije, značaj angažmana ljudi kao što je dr Gereke, postaje tim jasniji. Poštovana gospođo Gereke, ostvarili ste uistinu velik i značajan doprinos za interkulturni zajednički život i poboljšali ste životnu situaciju u Vukovaru u velikoj meri. Uveren sam ste svojim zaraznim optimizmom, energijom i trudom, ohrabrili mnoge ljude i usrećili mnoge građane i građanke Vukovara. Vaš angažman treba biti uzor za mnoge druge, brojni imitatori su stoga nadasve dobrodošli. Vaše delovanje zaslužuje poštovanje i priznanje i stoga vam se u ime Vlade pokrajine Baden-Virtemberg srdačno zahvaljujem”, poručio je, između ostalog, nemački ministar.
“Želja mi je da taj komadić ordena posluži kao iskra, da se u vašim srcima spoji iskra hrabrosti i ljubavi i da ta iskra proizvede prvo mali, a potom sve veći plamen, koji će sagoreti svu vašu patnju i koji će našu napaćenu i razmrvljenu zajednicu pretvoriti u jednstvenu, skladnu i efikasnu zajednicu. Imam osećaj da će ovaj naš skup ojačati ne samo našu nadu nego i stvoriti u nama uverenje da su Vukovarci u stanju rešiti sve postojeće teškoće, da su u stanju prebroditi sve probleme i stvoriti jednu novu, kvalitetnu vukovarsku zajednicu” poručila je u nadahnutom i emotivnom govoru Ljiljana Gereke, obraćajući se svojim sugrađanima.

“Gospođa Gereke je dobri duh Vukovara. Ona je oličenje onoga kakav je Vukovar bio ranije, onog Vukovara te starije generacije Vukovaraca, koji su meni i mojoj generaciji bili uzor, generaciji mog oca, između ostalog. Izuzetna mi je čast da sam danas bio na ovoj svečanosti, zbog gospođe Gereke. Ovo je veliko priznanje, ne samo za nju, nego i za sve nas. Na neki način zaista mislim da ćemo svi poneti jedan komadić tog njenog odlikovanja sa sobom i da će nam dati snagu da i dalje radimo na tome da Vukovar postane mesto na kojem bismo, zaista, svi hteli živeti”, rekao je u izjavi za Radio Borovo pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević.

Prijavi se

OPĆINA BOROVO

GLAVNA 3, 32 227 BOROVO
tel: +385 (0)32 439-598,
fax: +385 (0)32 439-601,
e-mail: borovo@opcina-borovo.hr
OIB: 02417916452
HR6825000091802900006
Skip to content