kontakt telefon: +385(0)32 439 598

Usvojen budžet opštine Borovo

sednica_opstinskog_veca 22122014 (3)

Opštinsko veće opštine Borovo usvojilo je na sinoć održanoj sednici budžet za narednu godinu težak 8 miliona i 989 hiljada kuna. Prema rečima načelnika Zorana Baćanovića, osim poreza na dohodak u iznosu od 2 miliona i 300 hiljada kuna, u budžetskim prihodima planirana je finansijska podrška države od oko 2,5 miliona kuna o čemu je Hrvatski sabor već doneo odluku, kapitalna podrška iz Fonda za zaštitu okoliša za projekat energetske efikasnosti porodičnih kuća u iznosu od milion kuna na koji opština namerava aplicirati te 400 hiljada kuna za nabavku komunalnog vozila. U planirani iznos budžeta uključeno je i milion kuna ušteđenih u ovoj godini za potrebe sufinansiranja izgradnje kanalizacije u Borovu, a tu su još i prihodi od komunalne naknade, legalizacije te zakupa poljoprivrednog zemljišta. Opštinsko veće je načelnikov predlog budžeta podržalo gotovo jednoglasno. Suzdržan je bio jedino većnik Jovan Ajduković koji smatra da budžet nema ni razvojnu ni socijalnu komponentu.

sednica_opstinskog_veca 22122014 (2)

Načelnik Baćanović se ne slaže s takvom ocenom. “Razvojan je, ali u onoj meri koliko nam to dozvoljavaju uslovi i pozicija u kojima se trenutno nalazimo s obzirom da ozbiljno kaskamo za nekim jedinicama lokalne samouprave. Unazad nekoliko godina nismo imali razvijenu infrastrukturu, nemamo preduzetničku zonu, komunalno preduzeće smo osnovali tek ove godine. Da smo sve te pretpostavke imali ranije mogli bi s privrednim razvojem otići korak dalje. Nažalost, u takvoj situaciji smo kakvoj jesmo, ali opet je bolje krenuti ikad nego nikad”, kaže Baćanović dodajući da se u narednoj godini planira daljnji razvoj komunalnog preduzeća Eko-Dunav, izgradnja reciklažnog dvorišta te određivanje lokacije za izgradnju pogona za proizvodnju peleta. Kada je reč o socijalnoj komponenti načelnik smatra da je budžet itekako socijalan.Povećana je budžetska stavka za tekuće pomoći fizičkim licima koja se odnosi na jednokratne novčane naknade, podmirivanje dela troškova stanovanja, biće povećane naknade za novorođenčad sa 500 na 1000 kuna, sufinansiraćemo kupovinu udžbenika za učenike koji kreću u prvi razred, nastavićemo sufinansiranje troškova prevoza učenika, broj stipendija ćemo povećati sa tri na pet te kao i dosad obezbediti novogodišnje paketiće za svu decu”, navodi načelnik. Iz opštinskog budžeta će iduće godine, između ostalog, biti izdvojeno 300 hiljada kuna za Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu koja kreće u projekat sanacije pravoslavnog hrama Svetog Stefana u Borovu, za sanaciju nekoliko cesta u mestu i tzv. Sremčeve skele planirano je oko 340 hiljada, 120 hiljada za sanaciju pešačkih staza, dok je 190 hiljada kuna predviđeno za sanaciju poljskih puteva.

sednica_opstinskog_veca 22122014 (1)

Sledeće godine biće izgrađeni reflektori na stadionu Fudbalskog kluba Sloga, sanirano košarkaško igralište te izmešteno dečje igralište u Bulićevoj ulici koje se trenutno nalazi na neadekvatnom prostoru. Planira se i izmena prostornog plana te izrada dokumentacije za uređenje tržnog centra. Opština će i naredne godine sufinansirati rad svih udruženja i manifestacija u mestu za šta će iz budžeta biti izdvojeno više od 600 hiljada kuna.

tekst: Radio Borovo/foto: M.E.

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 1
Današnje posete: 13
Ukupan broj poseta: 437458

Prijavi se

OPĆINA BOROVO

GLAVNA 3, 32 227 BOROVO
tel: +385 (0)32 439-598,
fax: +385 (0)32 439-601,
e-mail: borovo@opcina-borovo.hr
OIB: 02417916452
HR6825000091802900006
Skip to content