kontakt telefon: +385(0)32 439 598

OBELEŽEN DAN OPŠTINE BOROVO I DAN O.Š. BOROVO

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Svečanom sednicom Opštinskog veća opštine Borovo, dodelom opštinskih priznanja, nagrada i plaketa, otvaranjem opštinskog Projekt centra te svečanom akademijom, u Borovu je juče obeležen Dan opštine Borovo i Osnovne škole Borovo. Svečana sednica u velikoj sali Kulturnog centra u Borovu započela je intoniranjem hržavne i himne srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj te minutom ćutanja za žrtve katastrofalnih poplava u Hrvatskoj, BIH-a i Srbiji. Načelnik Zoran Baćanović osvrnuo se u svom govoru na aktivnosti u radu lokalne samouprave, koje su obeležile protekli jednogodišnji period, kao što su radovi na izgradnji i sanaciji dela pešačkih staza u mestu i staza na mesnom groblju te sanacija dela javne rasvete. U Borovu je početkom februara ove godine s radom otpočelo i komunalno preduzeće “Eko Dunav” koje danas zapošljava četvero radnika. “Nadamo se da će u dogledno vreme, uz projekte s kojima smo aplicirali prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost, za nabavku određene opreme i kamiona za odvoz smeća to komunalno preduzeće biti zamajac razvoja i zapošljavanja u opštini Borovo”, poručio je načelnik Baćanović. Od planova u narednom periodu posebno je izdvojio kapitalni projekat izgradnje kanalizacije u opštini Borovo. “Vodovod Grada Vukovara je kao nosilac projekta, u koji su uključeni Grad Vukovar te opštine Borovo, Bogdanovci i Trpinja, raspisao tender za izvođača radova i ti radovi će otpočeti na jesen, negde u oktobru, a u Borovu će biti izgrađeno 43 kilometra kanalizacione mreže” istakao je Baćanović. Reč je o projektu ukupne vrednosti 48 miliona evra koji će se sufinanirati sredstvima EU. Pored Baćanovića, prisutnima su se obratili i predsednik Opštinskog veća opštine Borovo Srđan Jeremić, sekretarka Zajedničkog veća opština Dragana Jeckov, zamenik župana Karlovačke županije Siniša Ljubojević te profesor doktor Jovan Jankičević, redovni profesor u penziji Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu i dobitnik opštinske Plakete za doprinos u oblasti nauke. Plaketa opštine Borovo, povodom Dana opštine 22. maja, uručena je i borovskom većniku i zlataru Rajku Lukiću, za doprinos u oblasti društvenih delatnosti, humanitarni rad i socijalnu uključenost. Dobitnici opštinskih priznanja i novčane nagrade u iznosu od 1.000 kuna su Milan Nikolić, đak generacije Osnovne škole Borovo, školske 2012./2013. godine i Srđan Brocić, član košarkaške kadetske reprezentacije Hrvatske. U kulturno-umetničkom delu programa učestvovala je Tamburaška sekcija kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova s vokalnom solistkinjom Jasnom Blitvom i Etno grupa “Đurđevak” iz Bobote.

Podsetimo, pre 17 godina, 22. maja 1997. godine konstituisano je Opštinsko Veće opštine Borovo, a naše mesto je četvrti put u svojoj istoriji dobilo status opštine. Predsednik Opštinskog veća opštine Borovo Srđan Jeremić zadovoljan je rezultatima rada lokalne samouprave u tom periodu.  “Ako pogledamo komunalnu infrastrukturu koja je izgrađena u tom periodu, udruženja koja su zaživela u našem mestu i investicije, onda ne možemo biti nezadovoljni. Ja sam lično zadovoljan i smatram da smo postavili dobre temelje za budući razvoj Borova”, kazao je Jeremić.

U Borovu je juče svečano otvoren i Projekt centar, koji je opremljen sredstvima iz IPA projekta prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2007.-2013. Projekat zajednički realizuju opštine Borovo, Negoslavci, Temerin, Žabalj i Titel. Ukupna vrednost projekta je 197 hiljada evra, od čega su opštinama Borovo i Negoslavci pripale 72 hiljade evra. Borovski Projekt centar zvanično su otvorili, presecanjem svečane vrpce, načelnik Zoran Baćanović i menadžer projekta „Mreža centara za razvoj preduzetništva i prekograničnu saradnju“ Vladimir Biljnja iz Temerina. Zahvaljujući ovom projektu dvoje mladih, visokoobrazovanih ljudi iz Borova, najuspešnijih polaznika obuke za pisanje projektnih predloga, dobilo je priliku za prvo zaposlenje u svom mestu. To su Miloš Maksimović i Bojan Rakazović. Centar će, kako saznajemo od opštinskog projekt menadžera Senke Romić uskoro početi s radom, a prostorije centra nalaze se u zgradi opštine Borovo, u nekadašnjoj sali za venčanja.

Juče je i Osnovna škola Borovo obeležila svoj Dan. Osnovnu školu Borovo danas pohađa 321 učenik i to je najveća škola u Hrvatskoj u kojoj se nastava odvija na srpskom jeziku i pismu. Na svečanoj akademiji u školskoj, sportskoj dvorani i ove godine upriličena je promocija 45 svršenih borovskih osmaka. Za učenika generacije proglašena je Tihana Jakovljević.

text: Radio Borovo

fotogalerija:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prijavi se

OPĆINA BOROVO

GLAVNA 3, 32 227 BOROVO
tel: +385 (0)32 439-598,
fax: +385 (0)32 439-601,
e-mail: borovo@opcina-borovo.hr
OIB: 02417916452
HR6825000091802900006
Skip to content