kontakt telefon: +385(0)32 439 598

U Borovu održan 18.Međunarodni festival folklora

Svečanim defileom kulturno-umetničkih društava ulicama Borova i programom održanim na letnjoj pozornici Kulturnog centra, u Borovu je u subotu održan 18.Međunarodni festival folklora, u organizaciji Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić”.

“Drago mi je da smo uspeli da održimo kontinuitet i doživimo punoletstvo našeg festivala. Za proteklih 18 godina na festivalu je nastupilo 148 društava iz 32 zemlje. To govori o snazi, jačini i ozbiljnosti ovog festivala. Ove godine je po prvi puta festival sufinansirao Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, a nadamo se da će tako biti i sledeće godine i da će ovaj festival biti još kvalitetniji”, rekao nam je Rado Bosić, predsednik borovskog “Nušića” .

Posetioci borovskog festivala folklora imali su priliku da prvi put vide nastup Kulturno-umetničkog društva “Belobreška” iz Rumunije.

“Belobreška je selo sa oko 250 domaćinstava i 95 odsto srpskog stanovništva. Naše društvo postoji od 1950. godine, ali je radilo s kratkim prekidima. Od 2013.godine počeli smo ozbiljnije da radimo i danas imamo tridesetak članova. Negujemo uglavnom srpski folklor i tradicionalne igre iz Dunavske klisure. U okviru društva imamo i amatersko pozorište te književni kružok “Žarko Despotović” koji okuplja čak deset pisaca i pesnika iz našeg sela. U Borovo smo došli na poziv koji je organizator uputio Savezu Srba u Rumuniji i drago nam je što učestvujemo na ovom festivalu”, kaže Goran Stefanović, umetnički rukovodilac ovog društva u kojem je proveo poslednjih 30 godina.

Iz banatskog mesta Srpski Itebej, u Borovo su posle šest godina ponovo stigli članovi Kulturno-umetničkog društva “Zora”. Prema rečima Branislava Zarina, koreografa i umetničkog rukovodioca “Zora” je najstarije društvo u Banatu koje je osnovano 1891.godine. Danas okuplja 150 članova u šest igračkih grupa. Srpski Itebej pripada opštini Žitište s kojom Opštuina Borovo već dvanaest godina neguje prijateljske odnose, a članovi borovskog Kulturno-umentičkog društva “Branislav Nušić” redovni su učesnici Festivala veterana folklora “Spomenar”.

Na 18.Međunarodnom festivalu folklora u Borovu nastupila su i kulturno-umetnička društva: “Duško Trifunović” iz Broda u Republici Srpskoj, “Branko Radičević” iz Darde i “Ciganske zvezde” iz Deča u Mađarskoj.

Sve učesnike je u ime opštine Borovo kao generalnog pokrovitelja festivala pozdravio načelnik Zoran Baćanović. Manifestaciju koju je pratilo više od 500 posetilaca, zatvorio je Đorđe Ćurčić, zamenik vukovarsko-sremskog župana iz reda srpske nacionalne manjine.

Prijavi se

OPĆINA BOROVO

GLAVNA 3, 32 227 BOROVO
tel: +385 (0)32 439-598,
fax: +385 (0)32 439-601,
e-mail: borovo@opcina-borovo.hr
OIB: 02417916452
HR6825000091802900006
Skip to content