kontakt telefon: +385(0)32 439 598

Sednica Opštinskog veća opštine Borovo

Opštinsko veće opštine Borovo usvojilo je na sinoć održanoj sednici II izmene i dopune Detaljnog plana uređenja centra Borova. Donošenju odluke prethodila je javna rasprava i javno izlaganje, provedeno zaključno s 27. martom ove godine. Odluka stupa na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku Opštine Borovo, odnosno krajem iduće sedmice.

Donošenjem ove Odluke omogućeno je spajanje ili razdvajanje građevinskih čestica radi legalizacije, a ukinut je i obavezni građevinski pravac. Na prostoru Trga palih boraca planira se pešačka zona “Trg” sa sportsko-rekreativnim sadržajima te izgradnja dva nova objekta u centru mesta.

– Projekat izgradnje Doma za stare i nemoćne, na prostoru nekadašnje Vupikove kooperacije, još je u fazi idejnog rešenja, a projekat izgradnje višenamenske sale na stadionu Fudbalskog kluba “Sloga” u fazi izrade projektne dokumentacije, koju će sufinansirati Ministarstvo graditeljstva – kaže načelnik Zoran Baćanović.

Opštinsko veće opštine Borovo usvojilo je i izveštaj o radu i finansijski izveštaj za 2016. godinu Komunalnog preduzeća “Eko Dunav”. Opštinsko komunalno preduzeće, osnovano početkom 2014.godine, danas zapošljava devetero radnika, a i proteklu godinu u finansijskom smislu zaključilo je pozitivno, s manjom dobiti. Ukupni prihodi za 2016.godinu iznose milion i 157 hiljada kuna, napominje direktor Miloš Erić.

– Ulagali smo u naše preduzeće i sve što smo planirali to smo i realizovali, počev od postavljanja rashladne komore na groblju i održavanja groblja, a krenuli smo i s organizovanim odvozom papira. Održavali smo i sve javne i zelene površine, kao i igrališta, uz kontinuirane građevinske radove tokom čitave godine, među kojima su i rekonstrukcija dela prostora na zgradi Fudbalskog kluba “Sloga” te sanacija kanalske mreže – rekao je u izjavi za Radio Borovo Miloš Erić.

Najznačajniji projekat u ovoj godini je izgradnja reciklažnog dvorišta, što je i zakonska obaveza Opštine Borovo. U dugoročnom planu je i nabavka novog kamiona za odvoz komunalnog otpada. Jedan od ciljeva je i smanjenje količine odloženog komunalnog otpada. S područja opštine Borovo prošle godine izveženo je čak 1.115 tona mešanog komunalnog otpada, a svega 12 tona papira. Erić je apelovao na meštane Borova, koji nisu preuzeli plave kante za papir, da se jave u “Eko Dunav”.

Na sednici Opštinskog veća opštine Borovo održana je i prezentacija projektne dokumentacije za izgradnju bioelektrane snage 5 megavata s pogonom za proizvodnju peleta u Borovu. Prezentaciju je održao predstavnik italijanskog investitora, kompanije “Building Energy” Stefano Ottoni. Ova privatna investicija omogućiće proizvodnju zelene energije u Borovu, otvaranje 80-ak radnih mesta i razvoj poljoprivredne proizvodnje. Vrednost investicije je oko 30 miliona evra, a trebala bi biti realizovana do kraja 2018.godine.

– Reč je o kapitalnom projektu i jednoj od najznačajnih odluka Opštinskog veća opštine Borovo u prošloj godini, koje je dalo saglasnost firmi “Building Energy Slavonija 1 d.o.o. sa sedištem u Borovu na pravo građenja u poslovnoj zoni opštine Borovo – kaže predsednik ovog predstavničkog tela Srđan Jeremić.

Strateški partner je Poljoprivredna zadruga “Brestove međe” iz Borova koja bi sa svojim kooperantima trebala da obezbedi sirovinu za bioelektranu, a reč je o biljci Herbal Crops čija je proizvodnja, primera radi, isplativija od proizvodnje kukuruza.

Jučerašnja sednica bila je ujedno i poslednja u ovom sazivu, pre raspuštanja i lokalnih izbora u maju. Konstruktivan rad Opštinskog veća u ovom sazivu pozdravio je i predsednik Srđan Jeremić.

– Verujem da su rezultati tog rada i odluka koje smo doneli prepoznati i od strane građana, a određeni projekti će zaživeti do kraja ove, odnosno sledeće godine. Smatram, kao što sam rekao i na početku svog mandata, da svi zajedno moramo da radimo na razvoju i prosperitetu našeg mesta i opštine Borovo jer mi ovde živimo i drugog mesta za život nemamo. Zaista je potrebno da sve snage ujedinimo i posložimo. To je jedini način da se određeni rezultati i iskoraci u ovo teško vreme u kojem živimo i naprave – smatra Jeremić.  Na rad ovog predstavničkog tela u protekle četiri godine osvrnuo se na sinoćnjoj sednici i većnik Jovan Ajduković iz Naše stranke.

“Mislim da se radilo koliko se moglo, u uslovima u kojima smo radili, posebno u vreme kada smo zbog ukupnih ekonomskih odnosa ostali sa znatno manjim brojem stanovnika. Zahvaljujem se na korektnoj saradnji” rekao je Ajduković. Na saradnji i podršci, zahvalio se i načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović.

“Mogu reći da sam izuzetno zadovoljan korektnom i dobrom saradnjom, prvenstveno Kluba većnika SDSS-a, čiju sam podršku i pomoć imao tokom svih ovih godina, ali i većnika iz drugih političkih opcija, koji su bili korektni. Nismo se ponekad najbolje razumeli, nismo ponekad imali iste interese i ciljeve, ali uvek smo pronašli zajednički jezik i radili na dobrobit i korist Borova i svih naših meštana” istakao je u izjavi za Radio Borovo načelnik Zoran Baćanović.

Prijavi se

OPĆINA BOROVO

GLAVNA 3, 32 227 BOROVO
tel: +385 (0)32 439-598,
fax: +385 (0)32 439-601,
e-mail: borovo@opcina-borovo.hr
OIB: 02417916452
HR6825000091802900006
Skip to content