kontakt telefon: +385(0)32 439 598

Zelena energija – razvojna šansa za Borovo

zelena-energija-2016

U opštinskoj većnici u Borovu juče, 21. septembra potpisan je Ugovor o osnivanju prava građenja između predstavnika Opštine Borovo i investitora iz Italije, firme BUILDING ENERGY. Potpisivanjem ugovora počeo je teći rok od tri i po godine za realizaciju investicije, vredne 25 miliona evra. Reč je o izradnji bioelektrane, snage 5 megavati te pogona za proizvodnju peleta u Borovu. Načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović ocenio je kako je ova investicija razvojna šansa za Borovo.

“Za opštinu Borovo potpisivanje ovog ugovora znači finalizaciju procesa u koji smo ušli prošle godine. Ovo je razvojna šansa za opštinu Borovo, u skladu sa Strategijom razvoja opštine Borovo za period od 2015.do 2022.godine, čiji su glavni ciljevi otvaranje novih radnih mesta i zeleno i čisto Borovo, korištenjem obnovljivih izvora energije i sve što ide u prilog ovim ciljevima. Današnje potpisivanje ugovora je možda i najvažniji korak u toj strategiji. Otvoriće mogućnost za zapošljavanje 50-ak ljudi, koji imaju prebivalište na području opštine Borovo i biće početak investiranja i proizvodnje zelene energije. Na ovu priču se može nadovezati i proizvodnja drugih energenata, koji su visokoefikasni i manje zagađuju životnu sredinu, nego što su to standardni energenti. Reč je o proizvodnji peleta, gde će se uz bioelektranu izgraditi i pogon za proizvodnju peleta i kotlova na pelet, koji će biti ponuđeni svim našim meštanima na korištenje, bez novčane naknade, uz uslov da kroz određeni vremenski period od nekoliko godina kupuju sirovinu od ovog investitora. Sve će to ići u etapama i to je plan koji će prema ugovoru biti realizovan u naredne tri i po godine. Proizvodnja električne energije iz biomase biće velika stvar za naše Borovo” istakao je načelnik Baćanović u izjavi medijima.

Ugovor su potpisali načelnik Zoran Baćanović, direktor akcionarskog društva BUILDING ENERGY za istočnu Evropu Paolo Rossi i direktor firme BUILDING ENERGY Slavonija 1 d.o.o. sa sedištem u Borovu Mario Fabio Valotti.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su predsednik Opštinskog veća opštine Borovo Srđan Jeremić i i upravnik Poljoprivredne zadruge “Brestove međe” iz Borova Branko Perišić. Zadruga je strateški partner u ovom projektu, budući da će sa svojim kooperantima obezbediti sirovinu za bioelektranu. Reč je o biljci Herbal Crops, koja će po Perišićevim rečima borovskim poljoprivrednicima omogućiti solidnu zaradu.

“Zadruga bi trebala da obezbedi sirovinu za bioelektranu, ugovaranjem poljoprivredne proizvodnje s našim kooperantima. Postoji veliki interes za ovaj vid proizvodnje. Naši proizvođači mogu očekivati solidnu zaradu i stabilno poslovanje, s osiguranim otkupom i cenom. U narednom periodu, do izgradnje bioelektrane, nastojaćemo naše proizvođače upoznati sa svim pojedinostima, a u saradnji s našim partnerima planiramo organizovati putovanje u Italiju, da se na tamošnjem postrojenju i poljima naši poljoprivrednici upoznaju s načinom proizvodnje”, kaže Perišić.

zelena-energija-2-2016
Predsednik Opštinskog veća opštine Borovo Srđan Jeremić podsetio je na odluke ovog predstavničkog tela, kojima opštinske vlasti žele podstaći dolazak investitora u Borovo.

“Opštinsko veće opštine Borovo donelo je odluku po kojoj će svi novi investitori, koji izgrađuju poslovne objekte na području opštine Borovo, biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade za period od dve godine, ukoliko zaposle do tri osobe koje imaju prebivalište na području opštine Borovo. Ako zaposle od 4 do 30 radnika s prebivalištem u Borovu, opština ih oslobađa plaćanja komunalne naknade za period od pet godina, a ako zaposle više od 30 stanovnika opštine Borovo biće oslobođeni plaćanja komunalne naknade na period od 10 godina. Nakon tih deset godina redovno ide uplata komunalne naknade i to će biti siguran budžetski prihod u vremenu koje dolazi. S druge strane sve nove investitore koji budu gradili poslovne objekte na području Borova u potpunosti smo oslobodili plaćanja komunalnog doprinosa za izgrađene objekte, tako da je to finansijski stimulans i podsticajna mera koja privlači investitore da dolaze u Borovo, razmatraju naše mogućnosti i komparativne prednosti. Verujem da ovo neće biti usamljen slučaj, odnosno da će biti primer drugim investitorima, kako iz Republike Hrvatske tako i okolnih zemalja da ulažu u Borovo i razvijaju svoje poslovanje. Mi smo na Opštinskom veću izglasali i odluku da ćemo sanirati pristupnu cestu do same poslovne zone, tako da ćemo i na taj način olakšati investitoru realizaciju poslovne aktivnosti” zaključio je Jeremić.

Prijavi se

OPĆINA BOROVO

GLAVNA 3, 32 227 BOROVO
tel: +385 (0)32 439-598,
fax: +385 (0)32 439-601,
e-mail: borovo@opcina-borovo.hr
OIB: 02417916452
HR6825000091802900006
Skip to content