kontakt telefon: +385(0)32 439 598

U Borovu obeležen Dan opštine i škole

dan opstine 2016

Svečanom sednicom Opštinskog veća i prigodnom akademijom, u Borovu je juče obeležen 22. maj – Dan opštine Borovo i mesne škole.
Pre 19 godina, 22. maja 1997.godine, Borovo je po četvrti put u svojoj istoriji, dugoj 785 godina, dobilo status opštine, što je doprinelo daljnjoj izgradnji i razvoju našeg mesta. Borovo je proteklih godina veliko gradilište. Krajem prošle godine otpočela je izgradnja kanalizacione mreže, koja se sufinansira sredstvima Evropske unije. Reč je o kapitalnom projektu i investiciji vrednoj 100-ak miliona kuna, ističe načelnik Zoran Baćanović. U Borovu i vikend-naselju na Savulji biće izgrađena kanalizaciona mreža u dužini od gotovo 43 kilometra, a završetak radova očekuje se krajem 2017.godine. U toku su i pripreme za izgradnju reciklažnog dvorišta.
“Već sada možemo najaviti izgradnju reciklažnog dvorišta, budući da se krajem juna očekuje raspisivanje konkursa Fonda za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost. Imamo spremnu projektnu dokumentaciju, koju smo takođe finansirali novcem Fonda i očekujemo da u opštini Borovo bude izgrađeno savremeno reciklažno dvorište, u skladu sa zakonskim obavezama i željom za daljnjim razvojem, čija će ukupna vrednost biti dva miliona kuna, a projekat će s 80 odsto vrednosti sunfinasirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku efikasnosti” rekao je u izjavi za medije načelnik Baćanović. Zapošljavanju i ostanku ljudi na području opštine, doprineće i izgradnja bioplinskog postrojenja i pogona za proizvodnju peleta.
“S ciljem podsticanja zapošljavanja, privlačenja investitora i zadržavanja mladih ljudi, što je gorući problem, opština Borovo je potpisala ugovor s investitorom iz Italije i usvojila paket podsticajnih mera na Opštinskom veću, kako bi privukli investitora koji u Borovu želi da gradi bioplinsko postojenje i pogon za proizvodnju peleta. Proizvodnja zelene energije u Borovu bi trebala otpočeti 2018. godine. U pogonu za proizvodnju peleta, prema potpisanim ugovorima, trebalo bi biti zaposleno 50-ak meštana Borova” ističe Baćanović.

dan opstine 2016 -1

Na svečanoj sednici Opštinskog veća opštine Borovo dodeljena su opštinske povelje i priznanja zaslužnima. Povelje Opštine Borovo dodeljene su Osnovnoj školi Borovo, za izuzetan dugogodišnji doprinos u delatnosti vaspitanja i obrazovanja te angažovanja prosvetnih radnika u izvannastavnim aktivnostima, i posthumno, profesoru doktoru Ljiljani Gehrecke, osnivačici Evropskog doma Vukovar, za izuzetan doprinos u prevazilaženju problema mirne reintegracije i unapređenju međuljudskih odnosa. Priznanje je uručeno sinu pokojne Ljiljane, Stevanu Gehrecke.
Priznanja opštine Borovo dodeljena su mladim i talentovanim sportistkinjama, odbojkašici Marti Lukić i košarkašici i atletičarki Melani Bosić, kao i učenici generacije Osnovne škole Borovo, za školsku 2014./2015.godinu, Aleksandri Samardžiji, danas učenici Medicinske škole u Osijeku.

Podsetimo, Osnovna škola Borovo ove godine obeležava nekoliko jubileja, 165 godina od izgradnje stare škole, 80 godina nove školske zgrade u Borovu i 10 godina od generalne obnove škole.
Dodaćemo i da su jučerašnjoj proslavi Dana opštine Borovo i mesne škole, uz predstavnike ovdašnjeg društvenog-političkog života, prisustvovali i gosti iz opština Petrovo, Šamac i Pale u Republici Srpskoj.

izvor: Radio Borovo

Prijavi se

OPĆINA BOROVO

GLAVNA 3, 32 227 BOROVO
tel: +385 (0)32 439-598,
fax: +385 (0)32 439-601,
e-mail: borovo@opcina-borovo.hr
OIB: 02417916452
HR6825000091802900006
Skip to content