kontakt telefon: +385(0)32 439 598

Skup zlatara u Borovu

skup zlatara u borovu

Unija zlatara Srbije sa sedištem u Novom Sadu proslavila je danas u Borovu svoju krsnu slavu – Svetog velikomučenika Đorđa Kratovca, zahvaljujući ovogodišnjem kumu, borovskom zlataru i članu ove neprofitne organizacije Rajku Lukiću.

Predsednik Unije zlatara Srbije Željko Majetić u Borovu je prvi put. Pozdravio je gostoprimstvo Borovaca i u izjavi za medije predstavio ovu organizaciju međunarodnog karaktera, koja danas broji 50-ak članova. Uz zlatare iz Srbije, članstvo imaju i u Hrvatskoj, BIH-a, Crnoj Gori, Mađarskoj i Rumuniji. Svetska ekonomska kriza odrazila se i na ovu branšu. Cena repromaterijala je visoka, što za posledicu ima pad prodaje.

Na pad kupovne moći zbog ekonomske krize požalio se i borovski zlatar Rajko Lukić, iako ne sumnja da će ovaj zanat preživeti, zbog iskonske potrebe ljudi za ukrašavanjem. Na pitanje da li se danas isplati ulagati u zlato, Lukić je odgovorio da je optimalna formula za štednju – trećina štednje u novcu, trećina u nekretninama, a trećina u zlatu.

Domaćin delegaciji od 30-ak zlatara iz Srbije bio je zamenik načelnika opštine Borovo Duško Drobić, koji je predsedniku Unije zlatara Srbije poklonio monografiju “Borovo kroz vekove”, na prijemu u maloj sali borovskog Kulturnog centra. Za goste iz Novog Sada upriličena je i projekcija kratkometražnog dokumentarnog filma “Srbi u Hrvatskoj”, čiji su autori novinari TV produkcije Zajedničkog veća opština u Vukovaru – Slavko Bubalo i Srđan Sekulić. U godini u kojoj naše mesto obeležava 785.godina svog postojanja, današnja poseta je velika čast za Borovo, ocenio je Drobić.

Podsetimo, Sveti velikomučenik Đorđe Kratovac, krsno ime Unije zlatara Srbije, koje su molitveno proslavili crkvenim obredom u hramu Svetog Stefana u Borovu, bio je zanatlija i kujundžija. Poštovao je sve pravoslavne običaje, uprkos turskoj okupaciji Srbije. Rođen je u Kratovu u Makedoniji od roditelja Srba, ali se tek kao odrastao doselio u svoju otadžbinu. Kada je napunio 18 godina, Turci su probali da ga nateraju da se odrekne pravoslavne vere, što je on odbio. Potom su odlučili da ga silom odvedu u janjičare. Međutim, Đorđe je odbio da primi tursku sablju i tako se zavetuje da će poginuti za sultana. Zbog toga je na današnji dan 1515. godine u Sofiji živ spaljen na lomači, za primer ostalim vojnicima koji bi odbili naređenje. Predanje kaže da je odmah po smrti Isus Hrist na nebu Đorđu dao venac s kojim je oko vrata otišao u večnu slavu.

Nakon boravka u našem mestu, članovi Unije zlatara Srbije obišli su i Dalj, gde su posetili Kulturni i naučni centar “Milutin Milanković”, a ovaj jednodnevni izlet završili su slavskim ručkom u Vukovaru.

Prijavi se

OPĆINA BOROVO

GLAVNA 3, 32 227 BOROVO
tel: +385 (0)32 439-598,
fax: +385 (0)32 439-601,
e-mail: borovo@opcina-borovo.hr
OIB: 02417916452
HR6825000091802900006
Skip to content