kontakt telefon: +385(0)32 439 598

Nagrada za PZ Brestove Međe

BM nagrada ZVO

Svečanim programom u Hrvatskom domu u Vukovaru sinoć je obeležen Dan zajedničkog veća opština – 23. maj. Tog datuma 1997. godine, pre 18 godina, konstituisan je prvi saziv Skupštine Zajedničkog veća opština, podsetio je u izjavi za medije predsednik ove srpske institucije Dragan Crnogorac.

Predsednik Zajedničkog veća opština i SDSS-ov saborski zastupnik osvrnuo se i na položaj ovdašnje srpske zajednice i stanje manjinskih prava. “Cela prošla godina je bila prožeta desnim, radikalnim stavovima političara, izraženim prema srpskom stanovništvu u Hrvatskoj, što se nastavilo i ove godine, kao i nemilim dešavanjima, od skidanja dvopismenih tabli do sprečavanja ili neispunjavanja prava koja proizilaze iz Ustavnog zakona i drugih pravnih akata”, rekao je Crnogorac i dodao da je zbog katastrofalnog stanja privrede na istoku Hrvatske, deo ovdašnjih Srba otišao s ovog područja. “To je ono što nas je najviše pogodilo. S jedne strane imate borbu za manjinska prava, a s druge strane odlazak naših ljudi s ovog i drugih područja u Hrvatskoj, radi ekonomske stabilnosti i prosperiteta” kazao je predsednik Zajedničkog veća opština.

Uz predstavnike ZVO-a, predsednika SDSS-a dr Vojislava Stanimirovića, predsednika Srpskog narodnog veća dr Milorada Pupovca i brojne uzvanike iz društveno-političkog života, sinoćnjoj svečanosti prisustvovali su i izaslanici predsednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović i predsednika Sabora Josipa Leke, vukovarsko-sremski župan Božo Galić (HDZ) i SDP-ov saborski zastupnik Damir Rimac. Župan Galić je u izjavi medijima saradnju s predstavnicima Zajedničkog veća opština ocenio dobrom, iako bi po njegovom mišljenju mogla biti i bolja, dok SDP-ov Damir Rimac smatra da je najveći problem, kako u manjinskim zajednicima, tako i kod većinskog naroda , teško stanje privrede i nezaposlenost. Hrvatska je po svim pokazateljima na pragu da izađe iz recesije, a kada krene zapošljavanje, krenuće i rešavanje svih ostalih problema, smatra Rimac.

Na sinoćnjoj svečanosti dodeljena su godišnja priznanja ove srpske institucije. Plaketa Zajedničkog veća opština, za izuzetan doprinos u oblasti društvenog razvoja i ekonomskog napretka, dodeljena je Poljoprivrednoj zadruzi “Brestove međe” iz Borova. Zadruga je osnovana 1999.godine, s ciljem obnavljanja poljoprivredne proizvodnje na području opštine Borovo, udruživanjem 27 zadrugara – osnivača iz Borova i potpomognuta projektom Vlade Kraljevine Norveške i Opštine Borovo. S vremenom je prerasla u prepoznatljiv poslovni subjekat na području istočne Slavonije i zapadnog Srema. Danas ima 37 zadrugara i oko 250 kooperanata s područja opština Borovo, Trpinja i Erdut te Grada Vukovara i oko 3.500 hektara u kooperaciji. Plaketu je upravniku zadruge Branku Perišiću uručio predsednik Zajedničkog veća opština Dragan Crnogorac.
Povelja Zajedničkog veća opština u oblasti očuvanja tradicije, kulture, običaja, jezika i pisma uručena je Nadi Šalajić, koja od 1998. godine u Srpskom kulturnom društvu “Prosvjeta” pododboru Jagodnjak obavlja dužnost sekretara i uspešno vodi tamošnju Dramsko-recitatorsku sekciju.

Po prvi put nagrađeni su i najbolji maturanti iz srednjih škola s područja Zajedničkog veća opština, s nastavom na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, na inicijativu Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru i Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština. Vrednim knjigama, koje su dar Uprave za odnose s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, nagrađeni su učenici generacije: Tanja Kovačević iz Srednje škole Dalj, Miloš Jovičić iz vukovarske Gimnazije, Jovana Drača iz Ekonomske škole Vukovar, Petar Božunović iz Strukovne škole Vukovar, Jovana Bijelić iz Druge srednje škole Beli Manastir i Simona Milanović iz Tehničke škole “Nikole Tesle” u Borovu naselju.

izvor: Radio Borovo

Prijavi se

OPĆINA BOROVO

GLAVNA 3, 32 227 BOROVO
tel: +385 (0)32 439-598,
fax: +385 (0)32 439-601,
e-mail: borovo@opcina-borovo.hr
OIB: 02417916452
HR6825000091802900006
Skip to content