kontakt telefon: +385(0)32 439 598

Sportska udruženja

FK “SLOGA”

FK “Sloga” spada u najstarije fudbalske klubove nastale na području Slavonije pa i šire. Pisani dokumenti te svedoci začetka fudbala u našem mestu datiraju još od 1925. godine kada su češki brodari pristali uz borovsku obalu i po prvi puta zaigrali tu danas “glavnu sporednu stvar na svetu”. 1927. godine klub se formira u kući Stanka Damjanovića. Nikola Ćirić, Mato Ostojić te borovski đaci bili su pioniri razvoja fudbala u našem mestu. Izabran je i prvi kapiten “Sloge” Palašti Stjepan- Pištra. Prvo igralište je bilo na ledinama, a prvu opremu “Sloga” je dobila od Vukovarske “Šparte”. Boje tadašnjih dresova su bile crno-bele. Kroz svoju istoriju “Sloga” je imala padova i zvezdanih trenutaka. Dana 15. avgusta 1947. godine u Borovu je odigrana prva noćna utakmica pod reflektorima u bivšoj Jugoslaviji, dugo će se pamtiti prvo gostovanje Sloge u Beogradu na stadionu JNA protiv Partizana. Partizan je uzvratio dolaskom u naše Borovo. Imali smo čast da ugostimo Crvenu zvezdu iz Beograda generaciju Tomaševića, Vukosavljevića itd. Danas “Sloga” igra u II županijskoj ligi vukovarsko-sremska grupa “A” sa promenljivim uspehom.  “Sloga” ima 5 selekcija: veterani, seniori, juniori, pioniri i petlići sa 200 aktivnih fudbalera.

Šah klub “Sloga”

sahklub_slika

Šah klub “Sloga” Borovo osnovan je 20. novembra 1999. godine, bilo je to zaista ambiciozno jer u Borovu nije postojala šahovska tradicija. Srećom postojalo je nekoliko šahista koji su bili aktivni ranijih godina u svojim bivšim sredinama. Sedište kluba je u Borovu, Trg palih boraca 2. Šahisti “Sloge” se trenutno takmiče u III šahovskoj Hrvatskoj ligi. Šah klub organizuje u saradnji sa Ðakovačkim i Vinkovačkim klubovima međunarodni rejting turnir koji se održava svake godine. Šah klub “Sloga” ne okuplja samo članove kluba, uključuju se i mladi za koje je šahovska aktivnost od posebnog značaja.

Karate klub „Sloga“

karateklub_slika

Svoj razvoj u Borovu karate započinje sada već daleke 1976. godine zahvaljujući radu dvojice entuzijasta Nikole Medakovića i Slobodana Landupa. U okviru borovske Osnovne škole u kojoj je profesor Landup bio direktor, te 1976. godine sa radom je počela karate sekcija koja je na samom startu postala najmasovnija školska sekcija. Voditelj sekcije bio je Nikola Medaković, u to vreme nosilac zelenog pojasa. Tako je 1978. godine osnovan Karate klub „Sloga“, a profesor Slobodan Landup bio je njegov prvi predsednik.
Danas klub ponovo radi, ali kao sekcija Školskog sportskog kluba. Sekcija ima dvadesetak članova, uglavnom nižih razreda. Zadnje tri godine treninge vodi Slavko Bubalo, majstor tradicionalnog karatea 5.DAN.
Karate u Borovu održao se do danas, a njegov najviši domet nisu sportski rezultati kojih je bilo i verovatno će ih biti i dalje, nego doprinos zdravijem i ispunjenijem životu najmlađih članova naše zajednice.

S.R.D. „Sloga“

Ribolovno društvo u Borovu, po nekim saznanjima, osnovano je između 1955-1960 godine s nazivom S.R.D. „Mladost“ Borovo i radilo je do 1991. godine.
Mirnom reintegracijom Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema 1997. godine ribolovno društvo nastavlja sa radom, ali sada pod nazivom S.R.D. „Sloga“ Borovo.
Uz sve poteškoće ovih proteklih godina društvo je uspelo da opstane.
Aktivnosti su usmerene ka omasovljavanju SRD “Sloga” Borovo sa članovima svih uzrasta i dobi, akcijama uređenja obale Dunava, poribljavanjem, održavanje raznoraznih takmičenja.
Broj članova S.R.D. “Sloga” Borovo je 50 seniora, 36 kadeta.

Lovačko društvo “Borovo”

Na ovim našim prostorima, u ravnici uz Dunav, posle pada “tri carstva”, a za vreme Aleksandra Karađorđevića daleke 1921. godine tadašnja vlast i patrijaršija odobrili su lov na svom terenu. Kažu da se u kući “Baće” Milana na ćošku u centru Borova okupila grupa mladih i oformila lovačko društvo. Lovilo se u polju, šumi, na vodi.  Vremenom su se objavljivali razni Zakoni o lovstvu, ponuđeno naukovanje i polaganje lovačkih ispita i to borovski lovci prihvatiše. U to vreme po preporuci Tome Maksimovića borovci su primili preko pedeset članova lige jugoslovensko-bugarskog prijateljstva. Početkom 60-tih Kombinat gume i obuće Borovo donirao je građevinski materijal, Baćo Milan zemlju, Slavko Pavkov znanje i izgrađena je lovačka kuća. Nizale su se čeke i hranilišta, puštalo se u lovište i do dve hiljade fazančića. Posle rata i mirne reintegracije lovište i lovno tehnički objekti su devastirani. Danas Lovačko društvo “Borovo” broji cca 80 članova.

Saznajte fiše na stranicama: https://lovackodrustvoborovo.hr/

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 1
Današnje posete: 3
Ukupan broj poseta: 427635

Prijavi se

OPĆINA BOROVO

GLAVNA 3, 32 227 BOROVO
tel: +385 (0)32 439-598,
fax: +385 (0)32 439-601,
e-mail: borovo@opcina-borovo.hr
OIB: 02417916452
HR6825000091802900006
Skip to content