kontakt telefon: +385(0)32 439 598

Borovski antifašisti obeležili Dan antifašističke borbe Hrvatske

Komemorativnim skupom kod Spomenika palim borcima i žrtvama Drugog svetskog rata u centru mesta, na koji su uklesana imena 123 žrtve fašističkog terora, u Borovu je danas obeležen Dan antifašističke borbe Hrvatske. Nakon minuta ćutanja, kojim su učesnici skupa odali počast žrtvama fašizma, vence na spomenik položile su delegacije borovskog Udruženja antifašističkih boraca i antifašista i i Opštine Borovo.

Predsednik Udruženja Slobodan Landup evocirao je u svom govoru uspomenu na 22. jun 1941. godine, kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, prva naoružana antihitlerovska jedinica u tadašnjoj okupiranoj Evropi. Bio je to početak organizovane antifašističke borbe u Hrvatskoj, na čijoj je teritoriji 10. apri la 1941. godine osnovana tzv. NDH u kojoj su počinjeni masovni zločini nad Srbima, Židovima, Romima i komunistima, među kojima je najviše bilo pripadnika hrvatskog naroda.

Uprkos istorijskom revizionizmu, odnosno nastojanjima pojedinaca da umanje ustaške zločine i značaj NOB-a, današnja Hrvatska utemeljena je na antifašizmu, istakao je Slobodan Landup.

– Bez antifašizma Hrvatska ne bi bila na pobedničkoj stranI u Drugom svetskom ratu, a današnja Hrvatska je utemeljena na antifašističkoj borbi. To je istorijska činjenica – poručio je, uz ostalo, Landup.

Na spomenik u centru mesta uklesana su i imena Dušana i Ruže Stojanović, po kojoj i jedna ulica u Borovu nosi ime, dede i tetke Dušana Vukovića. Otac i kćer su prilikom odlaska u partizane uhvaćeni od strane ustaša, zverski mučeni i ubijeni u Paučju 1944.godine. Njihovi posmrtni ostaci preneti su 1946. u Borovo, gde su sahranjeni na mesnom groblju. Vuković je aktivni čla n borovske antifašističke organizacije, čiji su roditelji takođe bili pripadnici partizanskog pokreta.

– Iz tog razloga sam i pobornik antifašizma. Na ovaj spomenik su upisana njihova imena. Drago mi je da mogu doći ovde i pročitati njihova imena, da se ne zaboravi – priča Dušan Vuković.

Ispred Opštine Borovo v enac na spomenik položili su zamenik načelnika Duško Drobić i potpredsednik Opštinskog veća Milan Poznanović, koji je i član borovske antifašističke organizacije. Članovi njegove najuže porodice s Banije stradali su u NOB-u.

– Pozivam meštane Borova da se uključe u mesnu antifašističku organizaciju, da mladi nastave ovu tradiciju i sačuvaju uspomenu na žrtve fašizma – rekao je Poznanović.

Borovski antifašisti će zajedno s antifašistima Grada Vukovara i opštine Trpinja prisustvovati obeležavanju Dana sećanja na Jadovno 1941., u organizaciji Srpskog narodnog veća, Koordinacije židovskih opština Republike Hrvatske, Eparhije gornjokarlovačke i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske. Komemorativni skup biće održan u subotu 24. juna u 12 časova kod centralnog spomenika u Jadovnu.

Prijavi se

OPĆINA BOROVO

GLAVNA 3, 32 227 BOROVO
tel: +385 (0)32 439-598,
fax: +385 (0)32 439-601,
e-mail: borovo@opcina-borovo.hr
OIB: 02417916452
HR6825000091802900006
Skip to content